Anderen veranderen

 In Blog

Dieneke en ik komen regelmatig bij corporaties op de koffie om te praten over De Bezielde Corporatie. Meestal worden we uitgenodigd door iemand die enthousiast is over het boek en het gevoel heeft dat ook hun corporatie daar ‘iets’ mee moet. Als we daarover doorpraten blijkt dat ‘iets’ meestal te maken te hebben met mensen die niet aan tafel zitten. “Op onze afdeling zit het wel goed met die bezieling, we hebben vooral last van anderen.”

En juist in die overtuiging, ook al zou die best kunnen kloppen, zitten een paar problemen.

Op de eerste plaats zit er in deze overtuiging een oordeel. Als je, vanuit de overtuiging dat jij alles goed doet, het gesprek aangaat met iemand waar je last van hebt, dan voorspel ik dat er geen constructief en prettig gesprek gaat ontstaan. In de Transactionele Analyse noemen we deze relatie: ik ben ok – jij bent niet ok. Of, zoals Berthold Gunster het noemde: ik ben ok, jij bent een sukkel.

Zo’n overtuiging roept bij de ander vooral weerstand en verzet op.

Op de tweede plaats leidt deze overtuiging gemakkelijk tot slachtoffergedrag. “Ik kan er niks aan doen, het ligt aan de ander” of “Ik zou heel graag willen dat we als organisatie beter zouden functioneren door met meer bezieling aan het werkt te gaan, maar zolang zij dat niet doen, is er voor mij geen beginnen aan.”

Op de derde plaats leidt zo’n overtuiging gemakkelijk tot energieverspilling. Als we ons best gaan doen om de ander te overtuigen of te veranderen, leidt dat immers zelden tot succes. Ga maar bij jezelf na: hoe groot is de kans dat je iemand anders toe staat om jou te veranderen? Mensen kunnen best veranderen, maar dan wel uit zichzelf.

Patroon

Zo ontstaat dit patroon:

En zo zijn we weer rond.

Maar wat is dan wel mogelijk?

Met deze inzichten op zak is het wel degelijk mogelijk om verandering voor elkaar te krijgen. Hieronder volgen nog een drietal tips om mee aan de slag te gaan.

Tip 1: Verander de wereld, begin bij jezelf

  • Blijf jezelf ontwikkelen
  • Blijf kijken naar mogelijkheden om zelf meer bezield te werken

Tip 2: Blijf met je collega in gesprek (maar probeer ze niet te veranderen)

  • Onderhoud de relatie
  • Blijf vertellen over wat jou bezig houdt en waar jij in wilt verbeteren
  • Geef (met mate) feedback op concrete punten in de samenwerking

Tip 3: Geduld

  • De energie van bezieling is aanstekelijk, geef het de tijd
  • Mensen kunnen veranderen, maar doen dat op hun eigen manier op hun eigen tijd. Wees jezelf hier bewust van.

De laatste tip vind ik zelf de belangrijkste. Als ik terugkijk op de ruim twintig jaar die ik in deze branche werk, dan valt me op dat het steeds beter gaat. Er wordt veel professioneler en harder gewerkt dan vroeger. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om in deze sector te werken omdat ze maatschappelijk relevant werk willen doen. Steeds meer bestuurders hebben aandacht voor de bedoeling van de corporatie en stellen die centraal in de bedrijfsvoering. Ik ben dus optimistisch en ik denk dat het stap voor stap verder beter zal gaan.

Wil jij meer weten over wat bezield werken in de praktijk betekent? Op 28 juni organiseren wij het Seminar Lef! in Garderen. Daar ontmoet je gelijkgestemden en krijg je antwoorden van zowel bestuurders, praktijkmensen en trainers. Kom je ook?

Recommended Posts

Leave a Comment

0