BEZIELING, KUN JE DAT LEREN?

 In Blog

Sinds het verschijnen van het boek De Bezielde Corporatie ben ik steeds meer met het onderwerp bezieling bezig. En dat is toch echt een heel ander onderwerp dan de thema’s waar ik als adviseur en trainer vooral mee werk. Thema’s zoals het voorkomen en oplossen van leefbaarheidsproblemen, overlastproblematiek en bewonersparticipatie zijn zeer concreet. Daarnaast geef ik communicatietrainingen over onderwerpen als omgaan met agressie, klantgericht incasseren en slecht nieuws brengen. Zowel voor mijn inhoudelijke als vaardigheidstrainingen geldt dat de competenties die erbij horen goed zijn te definiëren. Ook is het mogelijk om de vaardigheden en de kennis die erbij komen kijken stap voor stap te leren.

Maar hoe zit dat bij een onderwerp als bezieling?

Kun je het wel leren?

‘Bezieling, dat heb je of dat heb je niet’, hoorde ik laatst iemand zeggen. Als je er zo naar kijkt, dan heeft het geen zin om er een artikel over te lezen, een training over te volgen of een seminar te bezoeken. Zelf kijk er anders naar: ‘Bezieling, dat heeft iedereen!’. Het is wel zo dat je er soms veel van hebt en soms minder. Zelf vind ik het enorm de moeite waard om te onderzoeken en te ontdekken hoe je bezieling in een hoge stand kan krijgen en houden. Dit onderzoek ik bij mezelf, bij anderen, bij teams, organisaties en de gehele samenleving. Als trainer erken ik onmiddellijk dat je bezieling niet op dezelfde manier je eigen maakt als een onderwerp als slecht nieuws brengen of omgaan met overlast. De competenties die ervoor nodig zijn, liggen minder voor de hand, als die er al zijn.

Vaag begrip

Verder is bezieling maar een vaag begrip. We kunnen dit vage begrip natuurlijk concretiseren door het te definiëren of door er competenties aan te hangen. Bijvoorbeeld: zelfbewustzijn, organisatiesensitiviteit, inlevingsvermogen, motivatie en dergelijke. Ik kies er bewust voor om dat vooral níet te doen en het woord bezieling open te laten voor interpretatie. Ook in het boek leggen we nergens uit wat bezieling volgens ons is. Dat bevalt enorm goed, want het blijkt geweldig te werken! Elke geïnterviewde kon volgens zijn of haar onuitgesproken beeld van bezieling aanhaken op het thema. Dat gold voor de auteurs, voor sprekers op de boekpresentatie, voor recensenten, voor de deelnemers en de sprekers op het eerste Seminar De Bezielde Corporatie.

Maar hoe kun je iets wat vaag is, toch ontwikkelen? En waarom is het zinvol om er een boek over te lezen of een seminar te bezoeken?

Aandacht

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus stil staan bij het thema bezieling levert zeker inzichten en energie op.

En dat doen we met ons initiatief De Bezielde Corporatie tijdens het komende seminar door muziek, verhalen en gesprekken. Tijdens deze dag ga je met je eigen vragen en vraagstukken over bezieling aan de slag. ‘Hoe zit het met mijn eigen bezieling? Hoe leuk vind ik het werken bij de corporatie? Waar heb ik last van? Wat ga ik daar mee doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de corporatie echt in dienst staat van de huurders? Hoe kan ik die ene collega, waar ik last van heb, beïnvloeden en beetje mee krijgen? Hoe zorg ik ervoor dat in mijn team meer aandacht komt voor waar het echt om draait?’ Dit zijn slechts een paar voorbeelden, het gaat tenslotte om jouw vragen, en die zijn voor iedereen net weer anders.

Vitaliteitsmonitor

En als je het dan toch nog wat te vaag vindt, dan kun je in de middag kennis maken met een instrument dat het thema bezieling wel concreet heeft gemaakt: De mentale Vitaliteitsmonitor. Een testinstrument dat je bewustzijnsontwikkeling in kaart brengt. Tijdens de workshop van Maud de Ponti, Peter Kemperman en Paul Kortman kun je er kennis mee maken.

LEF!

Misschien is bezieling lastig te leren, maar gelukkig wel te ontwikkelen en stimuleren door te ontdekken waar jij je energie uit haalt. Ik ben ervan overtuigd dat hierover praten, lezen en elkaar ontmoeten niet alleen helpt, maar onmisbaar is voor iedereen die met plezier en bezieling wil leven en werken.

Op 28 juni 2018 organiseren wij het Seminar LEF!. Tijdens deze dag hoor je van inspirerende sprekers als René Scherpenisse , Thierry Farla en Bart Geutjes over de manier waarop zij bezield werken, wat het soms lastig maakt om die energie vast te houden en hoe zij dat toch voor elkaar krijgen. En natuurlijk ga je als deelnemer die dag ook zelf aan de slag! Ik ben er bij! Kom jij ook?

Recommended Posts

Leave a Comment

0