In het kleine

 In Blog

Wanneer we praten over bezieling voelt dit aan als een groots thema. Een grote ontwikkeling, belangrijk en allesomvattend. Iets waarvoor grote en meeslepende plannen gemaakt moeten worden, spannende out of the box projecten, innovatieve en creatieve ideeën. Bezielde corporaties doen het anders, hebben aantrekkingskracht en de energie spat ervan af. De medewerkers die er werken zijn oneindig positief en pro actief en halen alles eruit dat erin zit.

Maar op deze manier naar bezieling kijken maakt het tegelijkertijd ook hol, leeg en onbereikbaar. Op deze manier ontstaan weer nieuwe ‘regels’ waaraan een woningcorporatie moet voldoen. Bezieling wordt zo iets dat weer van bovenaf opgelegd wordt. Bezieling bestaat niet in opgelegde kaders en schijnvertoningen, het bestaat ook niet in gedragskaders. Het bestaat in het kleine, in het echte contact, in de echte verbinding.

In dat moment dat je bij de koffieautomaat staat en je met je collega over je baas praat en al zijn slechte keuzes en leiderschap. Bezieling is dat je in verbinding blijft met je baas, zoekt naar zijn drijfveren, je oordeel uitstelt en vragen stelt. Bezieling verlaat een organisatie als 2 mensen elkaar feedback geven maar eigenlijk op zoek zijn naar bevestiging van hun eigen gelijk, waardoor er geen synergie optreedt maar 2 ideeën klein blijven. Bezieling bestaat in het moment dat iemand zijn angst voor afwijzing overwint en zijn gevoel uitspreekt over hoe hij wil afwijken van een procedure. Het is er als de slogan ‘echt contact’ ook plaats krijgt en voelbaar is op de werkvloer, in die kleine momenten. Ook wanneer een collega het niet eens is met jouw ideeën. Is er dan ‘echt contact’, is er oprechte nieuwsgierigheid naar de ander? Bezieling is er ook als iemand vertrouwt op zijn kunnen, en de neiging om alles te beheersen en controleren heel even naar de achtergrond verdwijnt. En bezieling zit in de moeite die je doet om in verbinding te zijn met je collega’s, in plaats van de bezieling dan maar buiten de deur te zoeken omdat je collega’s maar weinig bezield lijken te zijn.

Man wat is dat mooi als het daar mag ontstaan. In die dagelijkse momenten. We krijgen dan ook ontelbaar kansen om bezieling gestalte te geven. In de dagelijkse ontmoetingen krijgt bezieling pas echt betekenis. En zoals in het kleine, zo ook in het grote. Want zomaar verandert dan een hele corporatie in een bezielde corporatie.

Recent Posts
Comments
  • Aalbert van Sliedregt
    Beantwoorden

    Dieneke, je schrijft over bezieling. Ik ben benieuwd wat hij als ziel definieert. Hoe leg jij dat begrip uit aan jezelf?

Leave a Comment

0